IKAN BILIS KICAP (RANGUP)

Simple... tapi lauk paling win????... Setuju tak????
Resepi ikan bilis kicap rangup tajuknya.. hahaha

Bahan-Bahan Ikan Bilis Kicap (Rangup):

Ikan bilis dalam 1 mangkuk
Bawang merah kecik
Lada api
Kicap

Cara Memasak Ikan Bilis Kicap (Rangup):


1. Ikan bilis goreng dahulu sampai rangup... api perlahan.. angkat.. toskan.

2. Bawang merah kecik hiris utk buat bawang goreng... ini kena hati2.. takut bawang goreng terlebih garing.. hangit dan pahit nanti... api perlahan.. sampai kekuningan.. angkat tos.. klu rasa2 tak yakin... bawang tak rangup pun boleh...

3. Lada api... potong2.. letak banyak lagi sedap.. lada besar pun boleh

4. Kuali lain.. tumis minyak sedikit... masukkan lada potong tadi.. agak2 lada tu dah masak... letak kicap... agak2 lah.. jng banyak sgt... pastu letak ikan bilis dan bawang goreng.. api sesangat lah perlahan.. tutup terus pun ok..... kacau2... in sha allah ikan bilis akan rangup.. tidak liat

Resepi Oleh:Zuraini Abu Bakar